Cum se face un obiect invizibil?

Un aparat de forma unei perii de par a fost conceput teoretic pentru a curba lumina din jurul sau cu ajutorul unor nanoconductori. Concluzia: obiectul devine invizibil. Cercetatorii spun ca este primul design practic pentru realizarea “pelerinei optice”, invizibila.

Chiar daca proiectul este valabil doar in teorie, este primul care poate arata ca recent descoperitul efect “de pelerina” poate fi facut sa functioneze pentru toate lungimile de unda ale luminii vizibile, a declarat, pentru MIT Technology Review, Vladimir Shalaev, profesor de inginerie electrica si computerizata la Universitatea din West Lafayette, Indiana, SUA.

“Avem o foaie de parcurs pentru constructia unor structuri asemanatoare pelerinei omului invizibil”, spune John Pendry, profesor de fizica teoretica la Imperial College din Londra.

Pe langa posibilitatea de a face lucrurile sa devina invizibile, munca cercetatorilor ar putea conduce catre crearea unor scuturi de caldura prin curbarea luminii infrarosii in jurul obiectelor, crede profesorul.

Pentru a deveni invizibil, un obiect trebuie sa faca doua lucruri: sa fie capabil sa curbeze lumina din jurul sau astfel incat sa nu aiba umbra, iar in acelasi timp sa nu produca reflexie.

Curbarea luminii in jurul unui obiect necesita un material care sa aiba un indice de refractie negativ. Indicele de refractie este proprietatea care dicteaza cum trece lumina printr-un anumit mediu.

Acesta este motivul pentru care un baston arata indoit daca este pus in apa. Daca apa ar avea un indice de refractie negativ, bastonul s-ar vedea ca si cum s-ar indoi asupra lui insusi, ca o potcoava.

Sursa: HotNews.ro

De profesie fotograf full time, imi place la nebunie sa calatoresc si sa fotografiez.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!