23 august 2007. O zi ca oricare alta: unii sunt bine-mersi, in vacanta, pe altii ii lasa nervii incercand sa razbata prin trafic, pana la serviciu. Putini sunt cei care observa ca astazi se implinesc 18 ani de la ultima “manifestatie grandioasa” a Zilei de 23 August.
O zi ce marcheaza unul dintre cele mai importante, tensionate, dar si controversate momente ale istoriei recente a Romaniei. Menirea acestei “sarbatori” a fost insa deturnata prin demonstratiile colosale, dedicate la finele verii, an de an, timp de decenii, partidului si conducatorului iubit.
23 august 1944 a fost ziua cand Regele Mihai il destituia pe maresalul Antonescu si ordona arestarea lui. Iar apoi, in cursul serii, la ora 20:20, proclama la radio parasirea Axei si trecerea Romaniei alaturi de Aliati.
Ceausescu si copiii, la Piatra Neamt:
Timp de patru decenii, 23 August s-a lepadat de intelesurile sale istorice si a devenit, treptat, o sarbatoare a revolutiei socialiste. O zi in care, dupa cum ne amintesc ziarele an de an, cu aceasta ocazie, muncitorii din Bucuresti si alte cateva orase din tara isi blestemau zilele la manifestatii nesfarsite pe stadioane si in piete centrale.
Restul poporului adult tragea la masea – deh, aveau liber de la serviciu – la iarba verde sau prin birturi. Iar studentii si elevii, convocati de prin vacante, lasau nostalgia deoparte si se parangheleau cum puteau pe terenurile adiacente Stadionului 23 August, in lungile zile de repetitii coregrafice.
Manifestatii pe masura “realizarilor” lui Ceausescu:
23 August 2007: niciun mars, nicio aniversare. Doar articole prin ziare.
Articol preluat de pe HotNews.ro
bine ca s-a terminat :)>- doar ca ne-a cam lasat in aer total perioada asta de 50 de ani ’44-’89.
si cand te gandesti ca cizmarul si chimista au ajuns la varf si inaintea lor au fost altii si mai “buni”
[…] Vis a vis de acest articol, un coleg mi-a transmis parerea lui pe messenger […]