Din ciclul “Hai sa speriem lumea”

Avertisment: un cutremur de maxima intensitate (10-12 grade pe scara Richter) ameninta zona celui mai mare lac din lume

Un cutremur catastrofal, cu magnitudinea intre 10 si 12 pe scara Richter, asemanator cu cel inregistrat in anii `20, s-ar putea declansa in zona lacului Baikal, din Siberia, in urmatorii 10-15 ani, declara un expert rus citat de AFP.

“Lacul Baikal este in centrul unei zone seismice foarte active, care se extinde in continuu”, a Guennadi Tchegassov, specialist de la Ministerului Resurselor Naturale din Moscova.

La inceputul acestei luni, un cutremur de 4,8 pe scara Richter a avut loc la 30 de km. sud-est de localitatea Elantsy, situata pe partea occidentala a lacului.

Un puternic seism care a avut loc in anii 20, a inghitit doua localitati din regiune.

Sub presiunea ecologistilor, presedintele Vladimir Putin a acceptat anul trecut sa schimbe traseul oleoductului pe care Rusia il va construi intre Siberia si Oceanul Pacific. Acesta va trece la 400 de km. si nu doar la cativa metri de lacul Baikal, asa cum era prevazut initial.

Cu o suprafata de 3,15 milioane de hectare, lacul Baikal este inscris din 1996 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cel mai vechi lac din lume, avand 25 de milioane de ani si, totodata, cel mai adanc lac cu apa dulce avand 1 700 de metri.

In lacul Baikal se afla 20% din cantitatea de apa dulce neinghetata a planetei noastre.

informeaza Hotnews.ro

Sincer mie mi se pare exact ca atunci cand a iesit Hancu imbracat la costum si cu adidasi si cu un borcan de muraturi si zicea ca vede in apa din borcan nu stiu ce miscare a particulelor si se agita cam tare ceea ce inseamna ca va fi cutremuri… si ghinion… nu a mai fost (cel putin nu inca ) si sa speram ca nici nu va fi. Totusi cutremur de 12 grade pe Richter .. hmm… asta e maximul, adica atunci cand dispar dealuri, munti si apar altele, distrugerile fiind totale. Asta cred totusi ca nu va fi… e prea de tot :-??

De profesie fotograf full time, imi place la nebunie sa calatoresc si sa fotografiez.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!